PLAKA DEĞİŞTİRME NASIL YAPILIR ?

PLAKA DEĞİŞTİRME NASIL YAPILIR ?
Plaka değiştirme nasıl yapılır? Plaka değiştirme ve yenileme işlemleri Plakasını değiştirmek isteyen vatandaşların merak ettiği sorular arttı. Plaka değiştirme nasıl yapılır? Plaka değiştirme ve yenileme işlemlerinin nasıl yürüdüğü merak edilen konular arasında. 




Trafik tescil ile ilgili konular daha önce Emniyet Müdürlükleri tarafından Trafik Tescil Şubelerince yapılmakta idi. Trafik tescil işlemleri uzun bir süredir sadece noterler ile gerçekleştirilebiliyor. Önceden satış noterde yapılır ardından da plaka değişikliği için Trafik Tescil Şube Müdürlüğü’ne gidilirdi. Artık bu uygulama kalktı ve tüm işlemler noterler ile birlikte yapılabiliyor. Plaka değişikliği ya da plaka yenileme işlemi için izlenecek iki farklı yol var. Bunlar araç devri ile plaka değişikliği ve ikamet yeri değişimi sebebiyle plaka yenileme işlemleri.



Araç devri ile birlikte plaka değişimi Yeni gelen düzenlemeyle il sınırları içerisinde araç plakaları artık değiştirilmiyor. Önceden ilçeden ilçeye geçişlerde dahi araç plakası değiştirilebiliyordu. Satın aldığını aracın ikamet ettiğiniz şehrin plaka numarasına sahip değilse plakanızı değiştirmeniz mümkün. Araç devir işlemleri sırasında noter katibine araç plakasını değiştirmek istediğinizi belirtmeniz gerekmekte. Artık plaka seçmek gibi bir durum yok. Noter katibi size sistemden sıra hangisindeyse o plakanın verileceğini belirtir. İlla plaka seçmek isteyenler için Trafik Şube Müdürlüğü’ne giderek plakanızı ayırtmanız ve ücretini de ödemeniz gerekiyor. Plaka işlemleri sırasında sizin için ayırılan plaka sitemde gözüküyor ve yeni plakanız da zaten ruhsatınıza işletilecek.  Eski plakalarınızı ise notere teslim etmeniz gerekiyor. Ruhsatınız ile devir belgelerinizi alıp en yakın şoförler odasına gitmeniz gerekmekte. Kimlik, ruhsat, plaka basımı talep belgesi ve diğer başka evrakları şoförler odasında ibraz etmeniz gerekiyor. Ardından da plaka basımı için harç ücreti ödemelisiniz. Yeni plakanız size 15 dakika ila 1 saat arasında teslim edilecektir. 


İkamet değişikliği sebebiyle plaka değişimi


Bu işlemi gerçekleştirmek için gitmeniz gereken en yakın adresler de yine noterler. Araç ruhsatı, Kimlik belgesi, Yeni ikamet adresinizi gösteren ikametgah belgesi, Aracınızın trafik sigorta poliçesi yanınızda bulunduğu takdirde başvuru yapmanız mümkün. Aracınızın motorlu taşıtlar vergisi veya trafik cezası borcunuz da sorgulanacaktır. Eğer borcunuz varsa ödeyip tekrar gitmeniz gerekiyor. Gerekli başvuruyu yaptıktan sonra size verilen plaka basım talep belgesi ve yeni ruhsatınızı da alıp şoförler odasına gitmelisiniz. Başvurunuza mukabil plakalarınız basılarak size teslim edilecektir.

Plaka yenileme işlemleri 

Plaka değiştikten sonra mevcut plakanızın kaybolması, zarar görmesi ya da yıpranması durumunda yenisi ile değiştirilmesi durumudur. Araç muayene sırasında araç plakasını vida ile sabitleyenler için yapmak zorunda oldukları bir işlemdir. Araç plakasının delinmesi ağır bir kusur olarak belirtilmekte. Araç plaka yenileme işlemini noterden yapabilmeniz mümkün.


2009 senesinde iki tescil plakası bulunan araçlarda tek plakanın kaybolması halinde 1 plakanın ya da plakaların yıpranması, eskimesi gibi koşullarda eski ve yıpranmış olan plakaların tekrar basımı için noterler Plaka Basım Belgesi verebiliyorlar. Bu işleme 10 Aralık 2018 tarihinden itibaren başlanılmış durumda. Bu tarihten evvel ise Trafik Tescil Şube Müdürlüğü’ne gitmeniz zorunluydu. Plaka ya da plakalarınız kaybolduysa önce Emniyet Müdürlüğü’ne giderek plakanızın kaybını bildirmelisiniz.



Bu ihbarınız nedeni ile oluşturulan zaptı alıp oradan da en yakın notere gitmelisiniz. Yıpranma veya eskime durumundaki plaka yenileme işlemleri için de notere gidip kimlik belgeniz, ruhsatınız, eskimiş ya da yıpranmış plakalarınızı ibraz edin ve eski plaka yenileme işlemi yapılmasını istediğinizi ifade edin. Size verilmesi zorunda olunan Plaka Basım Talep Belgesi ile beraber şoförler odasına gidip başvuru yapın, harç ücretini de ödedikten sonra yeni plakalarınızı teslim alabilirsiniz.