Başbakan Yıldırım: Uber işini bir şekilde hallediyoruz ama...

Başbakan Yıldırım: Uber işini bir şekilde hallediyoruz ama...

Başbakan Binali Yıldırım İstanbul Maltepe'de düzenlenen sahur programında taksicilere konuştu. Uber'i buradan çıkaracağız diyen Başbakan Yıldırım, "Kendilerine verilen yetki neyse onu kullanacaklar ama sizden millet adına şunu istiyorum; kalite, kalite, kalite" dedi.





Başbakan Binali Yıldırım, İstanbul Taksiciler Esnaf Odası'nca Maltepe Sahil Etkinlik Alanı'nda düzenlenen "Maltepe Sahur Programı"nda taksicilerle bir araya geldi.  "Uber diye bir şey türedi. Cumhurbaşkanımızın açık talimatı var. Bu ülkede hiç kimse bedavadan para kazanamaz. Yasal olmayan yoldan ticaret yapamaz. İstediği kadar teknolojisi olsun. İster uzaydan internet kullansın, ister kablodan kullansın. Burada vergi mükellefi olmayan hiç kimse iş yapamaz." dedi.





"İnsana hizmet zordur.."

Taksicilik mesleğinin zor bir meslek olduğunu dile getiren Yıldırım, "Bu meslek çileli meslektir. Taksicilik geçmişi olan, otobüsçülük yapmış babamla bu işi yapan biri olarak ne kadar zor olduğunu çok iyi bilirim. İnsana hizmet, zordur ama bir o kadar da kutsaldır. O yüzden ne diyoruz halka hizmet, Hakka hizmettir. Düsturumuz budur." ifadelerini kullandı. 


Başbakan Yıldırım, hizmet sektörünün zorluklarına değinerek, dünyada yapılan araştırmalara göre, bir yanlış işi düzeltmek için 28 doğru iş yapılması gerektiği aktararak, şunları kaydetti:


"Hizmet sektörünün zorluğunu anlatıyorum. Çünkü insanların memnuniyet seviyesi aynı değil. Birisi 'klimayı aç' der, öbürü 'kapat' der. Biri 'pencereyi aç' der, öbürü 'kapat' der. 'Müziği kapat', 'müziği aç'... Çünkü herkesin zevki, memnuniyet seviyesi farklı. Ama siz bu mesleği yaparken sadece evinize ekmek götürmüyorsunuz, insanların o gün yaşadığı olumsuzlukları da bir anlamda tedavi ediyorsunuz. Size dertlerini açıyorlar, içlerini döküyorlar ve sizle dertleşerek sıkıntılarından kurtuluyorlar. Böyle de bir sosyal göreviniz var."



"Bu ülkede hiç kimse bedavadan para kazanamaz"


Başbakan Yıldırım, "Uber" diye bir şey türediğini dile getirerek, "Bakın, Cumhurbaşkanımızın açık talimatı var. Bu ülkede hiç kimse bedavadan para kazanamaz. Yasal olmayan yoldan ticaret yapamaz. İstediği kadar teknolojisi olsun. İster uzaydan internet kullansın, ister kablodan kullansın. Burada vergi mükellefi olmayan hiç kimse iş yapamaz. Bu kadar net." diye konuştu.


Bu konuda en son aldıkları karardan sonra bir mevzuat düzenlemesi yaptıklarını aktaran Yıldırım, şöyle devam etti:


"O düzenlemeden sonra her gün Uber işinden vazgeçenlerin sayısı 200-300. Şu ana kadar 7 bini geçti. Kendi işlerine döndüler, kendi işlerine. Yok öyle 3 kuruşa 5 köfte. Yok, yağma yok. Sana verilen belge neyse, o belgenin gerektiği işi yapacaksın. Başkasının alanına girmeyeceksin. Olay bu kadar açık ve net.


Şimdi taksiciler, çalıştıkları şehrin bel kemiğidir. Oranın kanaat önderleridir. Şehirde ne oluyor, ne bitiyor, ne konuşuluyor, sorunlar nedir haberi taksiciden al. Seçim tahminini en iyi yapan taksicilerdir. 24 Haziran'da ne diyoruz taksiciler? İkinci bayramımızı 24 Haziran'da kutlayacak mıyız? Durmak yok, yola devam. Hemşehrilerime de bu yakışır. Allah sizden razı olsun.


"Uber işini bir şekilde hallettik"


Yıldırım, Uber işini bir şekilde hallettiklerini, bir problem olmadığını belirterek, "Ama lütfen hemşehrilerimden de şunu bekliyorum, 16 milyon İstanbul, 81 milyon vatan evladı adına bekliyorum. Uber'i ortaya çıkaran sebepleri Taksiciler Odamız masaya yatırsın. Niye bunlar peydah oldu? Bunlar niye piyasaya çıktılar? Bunun arkasındaki nedenler ne? Talep olmadan arz olmaz. Onun için bundan sonra bizim görevimiz yasa dışı, bedavadan, uyanıklık yaparak sizin alanınıza giren bu teşkilatı buradan çıkaracağız. Bundan hiçbir tereddüdünüz olmasın. Kendilerine verilen yetki neyse onu kullanacaklar ama sizden de bir hemşehriniz, Başbakan değil, bir kardeşiniz olarak, milletim adına şunu istiyorum; kalite, kalite, kalite." değerlendirmesinde bulundu. 


Bir kişinin bile olumsuzluğunun büyük bir camiayı zan altında bıraktığını dile getiren Başbakan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Bunu yapmamanız lazım. Bir daha bu korsan oluşumlarla uğraşmamak için kendimizi gözden geçirmemiz lazım. Denetimler de yapılacak ama taksicilerimiz kendi içerisinde etik kurallarını da geliştirecekler. Sadece denetime bırakmayacağız. Birbirimizin de bir anlamda denetleyicisi olacağız. Hem kalite hem müşteriye karşı muamele yönünden, birçok yönden mesafe almamız gereken konular var."




"Biraz sabırlı olun"


Tezahüratlar üzerine düzenlemenin ardından, Uber'den vazgeçenlerin sayısının bir haftada 7 bini geçtiğini belirterek, taksicilerden biraz sabırlı olmalarını istedi. 


Bu konunun üstüne üstüne gittiklerini vurgulayan Yıldırım, "Hiç merak etmeyin, sahipsiz değilsiniz hiç merak etmeyin. Yok öyle -affedersin- köpeksiz köy değil ki değneksiz gezeyim, kusura bakmasın kimse. Eğer burada iş yapmak istiyorsan önce vergi dairesine gideceksin, orada kayıt yapacaksın, sana tayin edilen, belirlenen alan neyse orada çalışacaksın. Başka belgeyi alıp, başka iş yapmak, bedavadan taksicilerin alanına girmek yok. Böyle bir şey olamaz." ifadelerini kullandı. 


"Destan yazacak mıyız?"


Taksicilerin, emeğiyle, alın teriyle, ekmeğini kazanan kişiler olduğunu kaydeden Yıldırım, şunları söyledi:


"Ramazanın son günlerine geldik. İnşallah yakında bayramı hep birlikte yaşayacağız. Bayram olunca daha çok seyahatler olacak. Sıla-i rahim yapanlar olacak, akraba eş dosta gidenler olacak. Sizlerle gidecekler. Siz olmazsanız nasıl gidecekler. Dolayısıyla hizmet sektöründe çalışanlar diğer vatandaşlarımızın rahat etmesi için rahatından fedakarlık edenlerdir. Onların sevdiklerine ulaşması için sizin ayakta olmanız lazım, sizin hizmeti eksiksiz vermeniz lazım. Bu meslek işte bu kadar meşakkatli ama bir o kadar da kutsal bir meslek. Alnınızın teriyle, bileğinizin hakkıyla iş yapıyorsunuz. Yüzde 100 helal kazanıyorsunuz. Havada bulup tavada yiyenlerden değilsiniz. Şimdiden Ramazan Bayramınızı tebrik ediyorum ama ikinci bayramı, bizim bayramı da unutmayın. 24 Haziran demokrasi bayramımız da mübarek olsun."


Yıldırım, taksicilere "Destan yazacak mıyız?", "Milletin adamını yeni sistemin cumhurbaşkanı olarak seçecek miyiz?", "Güçlü Meclis, güçlü Hükümet, güçlü Türkiye diyor muyuz?" diye sordu. Taksiciler coşkulu bir "evet" cevabıyla karşılık verdi. Yıldırım, "Taksici evet diyorsa bu iş bitmiştir. İstanbul evet diyorsa bu iş bitmiştir." ifadelerini kullandı.