2018 Vergi Yapılandırmaları Neleri Kapsıyor?

2018 Vergi Yapılandırmaları Neleri Kapsıyor?





2018 Vergi Yapılandırmaları içerisinde bulunanlar aşağıdaki gibidir;



    MTV ödeme kolaylığı,
    Trafik Para Cezaları ve diğer idari para cezalarında indirimler,
    Peşin ödemelerde %90 İndirim,
  Vergi aslına bağlı olmayan özel usulsüzlük ve usulsüzlük cezalarının yüzde 50’sine kadar silinmesi,

    

    Vergi ihtilaflarının sulh aracılığıyla sonlandırılmasında yüzde 80’e varan indirimler,
    18 ay taksitli ödeme imkanı,
    Vadesi 31 Aralık 2013 tarihinden önce olan 100 TL ve altındaki borçların silinmesi,
    Eczanelerde cezasız faizsiz stok düzeltme,
    İnceleme ve tarhiyat safhasında bulunan borçlar için yapılandırma…


Torba Yasa resmen yürürlüğe girdi. Borçları yapılandırma süreci başladı. Yapılandırma ile gecikme faizi yerine Yİ-ÜFE hesaplaması yapılacak. Yapılacak olan peşin ödemelerde ise Yİ-ÜFE’nin yüzde 90’lık kısmı silinecek. Öncesinde 1.886 TL olan gecikme faizi yerine ise 50 TL ödeme yapılacak. 31 Mart öncesine ait olan prim, trafik cezası, vergi borçları gibi borçlar için başvuruların Temmuz sonuna kadar yapılması gerekiyor. Bu tarihe kadar yapılan başvurularda yapılandırma geçerli olacak. Yapılandırma kapsamında anaparaya dokunulmayıp, gecikme faizleri silinecek. Bu hesaplamalarda ise enflasyon dikkate alınacak.


Borçtan kurtulun! 10 soruda yapılandırma rehberi


Kamuya borcu olan milyonlarca kişiye yapılandırma fırsatı başladı. Temmuz sonuna kadar başvurulursa; gecikme cezaları, faizler silinecek. İsteyen peşin ödeyip enflasyon tutarının sadece yüzde 10’unu ödeyecek isteyen de borcunu 36 taksite böldürecek


Hangi borçlar kapsamda?

31 Mart 2018 tarihine kadar ortaya çıkan tüm borçları kapsıyor. Sigorta prim borçları, her türlü vergi (KDV, emlak, gelir, çevre, motorlu taşıtlar vergisi gibi), askerlik para cezası, trafik cezası, idari cezalar, su borcu, öğrenci kredileri kapsamda.


Nasıl ve nereye başvurulacak?

SGK'ya olan borçlar için elden veya posta yolu ile sigortalıların bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüklerine ya da merkezlere başvurulması gerekiyor. Vergi borçları için ise başvurular Gelir İdaresi'nin internet sitesine ya da ilgili vergi dairesine şahsen veya posta yolu ile yapılacak.


Son başvuru tarihi ne zaman?

Tüm borçlar için son başvuru tarihi 31 Temmuz 2018. Bu tarihten sonra yapılandırmaya başvuru imkanı bulunmayacak.


Borç nasıl ödenecek?

Borçlulara 2 seçenek sunulacak. İsteyen borcunu peşin ödeyecek isteyen ise taksite böldürecek. 6, 9, 12 ve 18 taksit imkanı var. Taksitler 2 aylık dönemler halinde ödenecek.


Toplam borç nasıl ödenecek?

Ana paranın tahsilinden vazgeçilmiyor. Gecikme faizi, cezası silinecek. Bunun yerine Yİ-ÜFE tutarı hesaplanacak. Aylık Yİ-ÜFE tutarı yüzde 0.35 olarak uygulanacak. İlk taksit ödeme süresi içinde peşin ödeme yapanlardan, Yİ-ÜFE esas alınarak hesaplanan tutarın yüzde 90'ının tahsilinden vazgeçilecek. Tutarın tamamının ilk 2 taksitte ödenmesi halinde ise Yİ-ÜFE tutarında yüzde 50 indirim yapılacak. Taksitle ödeme seçilirse, ana para + Yİ-ÜFE olarak hesaplanan tutar 6 taksit için 1,045, 9 taksit için 1,083, 12 eşit taksit için 1,105, 18 taksit için 1,15 katsayısı ile çarpılacak.


Ödeme ne zaman yapılacak?

SGK'ya olan borçlar için ilk taksit 31 Ağustos'a kadar ödenecek. Maliye Bakanlığı'na, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na, il özel idarelerine, belediyelere ve YİKOB'lara olan borçlar için ise ilk taksit ödeme süresi 1 Ekim'de sona erecek.

Seçenek değişebilir mi?

Başta peşin ya da taksit seçeneğini tercih edenler bunu değiştirebilecek. Ancak belirlenen taksit süresinden daha uzun sürede ödeme yapılamayacak.

Erken ödenirse ne olacak?

Daha kısa sürede ödeme yapılması halinde ödenecek tutar ilgili katsayıya göre düzeltilecek.


Seçenek belirtilmezse ne olur?

Azami taksit süresi kabul edilecek.


Dava açanlar ne yapacak?

Bu düzenlemelerden yararlanılması için alacaklara karşı dava açılmaması, açılmış davalardan vazgeçilmesi ve kanun yollarına


ADIM ADIM HESAPLAMA

Borç ana parası aynı kalacak.
Gecikme faizi, cezası silinecek.
Aylık yüzde 0.35'ten Yİ-ÜFE tutarı hesaplanacak.
Peşin ödemede Yİ-ÜFE tutarının yüzde 90'ı silinecek.
Taksit seçilirse, ana para+Yİ-ÜFE ile belirlenen katsayılar çarpılacak

 

Söz konusu Kanun ile ;


31.03.2018 tarihi itibariyle gecikmiş vergi borçlarında Yurt İçi ÜFE oranında güncelleme,


Motorlu Taşıtlar Vergisinde büyük oranda ödeme kolaylığı, Trafik Para Cezaları ve diğer idari para cezalarında önemli indirim , Peşin ödemelerde Yurt İçi ÜFE oranında hesaplanan tutardan ayrıca %90 indirim yapılması, Vergi aslına bağlı olmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının %50’sinin silinmesi, Vergi ihtilaflarının sulh yoluyla sonlandırılmasında %80’e varan indirim, İşletme kayıtlarının cezasız ve faizsiz olarak gerçek duruma uygun hale getirilmesi, ile  borç kapatılabilecek.