BES'e giriş otomatik, çıkış serbest

21.12.2016 20:06
BES'e giriş otomatik, çıkış serbestEroğlu yaptığı açıklamada, 1 Ocak 2017'de başlayacak "Bireysel Emeklilikte Otomatik Katılım" uygulamasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Genel Sekreteri Mehmet Akif Eroğlu, Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) ilişkin, "Sadece sisteme giriş zorunlu. Sisteme otomatik olarak girilir, ilk katkı payı kesildikten sonra 2 ay içinde kişinin cayma hakkı vardır. Sistemden çıkılması durumunda da hiçbir hak kaybı yaşanmamaktadır. Bu yönüyle de aslında ihtiyari bir sistemdir. Yani asla zorunlu bir şey değil." dedi.
 
Eroğlu yaptığı açıklamada, 1 Ocak 2017'de başlayacak "Bireysel Emeklilikte Otomatik Katılım" uygulamasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
 
Vatandaşların 2003 yılından bu yana her ay kendi istekleriyle belli miktarda para ödeyerek emekliliğe yönelik tasarruf yaptıklarını dile getiren Eroğlu, buna 3. basamak, yani ihtiyari bireysel emeklilik sistemi denildiğini söyledi.
 
Eroğlu, ihtiyari sistemin özelliğinin küçük miktarlarla emeklilik için birikim yapmak olduğunu belirterek, Türkiye'de tasarruf oranlarının düşüklüğüne değindi.
 
Avrupa'da tasarruf oranının Gayri Safi Milli Hasıla'nın (GSMH) yüzde 30'una tekabül ettiğini aktaran Eroğlu, Türkiye'de bu oranın yüzde 13 olduğunu ifade etti.
 

"Bireysel emeklilik tam anlamıyla bilinmiyor"
 

Türkiye'de tasarruf eğiliminde bir eksiklik olduğunu, bunun da gelir ve kültürel unsurlarla bağlantısının bulunduğunu vurgulayan Eroğlu, şöyle devam etti:
 
"Emekliliğin amacı tasarruf açığını kapatarak, insanların gelecek garantisini sağlamaktır. Özellikle devlet, yatırılan tutar üzerinden yüzde 25 katkı sağlamasına rağmen bireysel emeklilik tam anlamıyla bilinmiyor. İnsanlar daha fazla bilgi almak istiyor ancak nereye gideceklerini bilmiyor. Otomatik katılımla bu durum ortadan kalkıyor ve çalışanlar sisteme otomatik olarak girmiş oluyor."
 
Eroğlu, BES'e otomatik olarak girmenin sosyal güvenlik mevzuatı çerçevesinde 4A ve 4C olarak adlandırılan memur ve işçileri kapsadığını dile getirerek, ocak ayından itibaren 45 yaşın altındakilerin otomatik olarak sisteme gireceğini anımsattı.
 
Bu durumun, BES'in zorunlu olduğu şeklinde algıya neden olduğunu anlatan Eroğlu, "Sadece sisteme giriş zorunlu. Sisteme otomatik olarak girilir, ilk katkı payı kesildikten sonra 2 ay içinde kişinin cayma hakkı vardır. Sistemden çıkılması durumunda da hiçbir hak kaybı yaşanmamaktadır. Bu yönüyle de aslında ihtiyari bir sistemdir. Yani asla zorunlu bir şey değil." diye konuştu.
 

"En az 10 yıl ödeme yapmak gerekiyor"
 

Eroğlu, otomatik katılımın ihtiyari sisteme göre avantajının daha genişletilmiş devlet katkısı olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
 
"Kişi cayma döneminde çıkmaması halinde devletten ekstra bin lira daha katkı alacak. Bunu hak etmek için ise 56 yaşına kadar beklemek ve sisteme en az 10 yıl ödeme yapmak gerekiyor. Otomatik katılımda kesintiler ihtiyari sisteme göre daha azdır. Kişi 10 yıldan sonra dilerse ödediği miktarı toplu şekilde alıp sistemden çıkabilir. İsterse ölene kadar emeklilik maaşı şeklinde alabilir. Ancak unutulmaması gereken bir başka şey; emeklilikte ciddi bir maaş alabilmek için sistemde iken yüksek miktarda ödeme yapmak gerektiğidir."

Diğer Duyurular

  • 4. OLAĞAN KONGREMİZİ GERÇ...

    4. Olağan Genel kurulunu Gerçekleştiren Ümraniye Motorlu Taşıt Sahipleri ve Şoförleri Esnaf Odamız  Esnafımızın Yoğun Sevgisini Saygısını Kazanmı...

  • HES UYGULAMASI ...

    Değerli Üyelerimiz Kıymetli Esnafımız  Sağlık Bakanlığımızın Aldığı Karar ile Odamızda Yapılmakta Olan Plaka ve Diğer Tüm İşlemler için H...

  • İstanbul'da ulaşıma zam y...

    Okulların açılmasına kısa bir süre kaldı. Merak edilenlerden biri de servis ücretleriydi. Düzenlenen toplantının ardından okul servis ücretleri açıkla...

  • Servisci esnafının uzun s...

    Servisci esnafının uzun süredir beklediği plaka tahditi geldi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi servis araçlarına tahsis edilen plakalara ilişkin bazı k...

  • TÜM TAKSİ ŞOFÖRLERİ İÇİN ...

    TÜM TAKSİ ŞOFÖRLERİ İÇİN ZORUNLUDUR İBB Ulaşım Daire Başkanlığı tarafından 27 Mart 2019 Çarşamba günü, İBB Kadıköy 15 Temmuz Şehitleri Konferans Salo...

  • Plaka ile araç hasar kayd...

    Özellikle ikinci el araç alımında hasar kaydı sorgulaması oldukça önemli bir durumdur. Peki plaka ile araç hasar kaydı sorgulama nasıl yapılır?Özellik...

  • Çalınan araçların MTV uyg...

    Vatandaşlar, araçları çalındığı taktirde o ve sonraki dönemlere denk gelen Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödemelerinin nasıl yapılacağını merak ediyor...

  • UKOME'den yeni düzenleme...

    Karayolları Genel Müdürlüğünün talebine üzerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü (UKOME), kamyonet, minibüs, panelvan tipi...